Při sestavování kuchyně na míru se řiďte především Vašimi potřebami. Můžete využít zkušenosti s Vaší současnou kuchyní - Co Vám vadí, co byste potřebovali vylepšit? Rohová kuchyně ideálně využívá prostor a umožňuje se co nejrychleji při vaření pohybovat mezi jednotlivými zónami.
Většinu kuchyní je dobré rozdělit na pracovní zóny. Ty se dělí na zónu skladování (ledničky/mraznička/spižírna), mytí (dřez/myčka) a vaření (trouba/varná deska). Rozmístění pracovních zón a vzdáleností mezi nimi se říká pracovní trojúhelník. Dobrý pracovní trojúhelník Vám umožní se v kuchyni rychle pohybovat od jedné činnosti k druhé.
Pokud jste pravák, bude se Vám v trojúhelníku dobře pohybovat zleva doprava (tzn. umístěte si nejdříve zleva skladovací plochy, pak zónu mytí a nakonec zónu vaření). Leváci to budou mít naopak.
Při plánování kuchyně je dobré začít s prázdným papírem, na který si nakreslíte půdorys místnosti včetně rozměrů a zároveň zvážíte velikost kuchyňské linky. Při výběru skříněk do rohové kuchyně začínejte od rohu. Některé rohové skříňky mají rozměr do rohu 90x90 cm, jiné 100x60 cm apod. Rozmyslete si požadované spotřebiče včetně jejich rozměrů a zakreslete si je do náčrtu. I pokud se rozhodnete nyní nepořizovat myčku, tak je dobré do budoucna s jejím umístěním počítat, např. vložením skříňky o šířce 60 cm, kterou později můžete myčkou nahradit.
Ideálně mezi každou zónou mějte alespoň 60 cm pracovní plochy pro přípravné práce a odkládání.
Skříňky se šuplíky Vám pomohou lépe zorganizovat úložné prostory, jsou však o něco dražší než skříňky s dvířky, investice se Vám ale vyplatí. Nezapomeňte tedy na minimálně jednu skříňku se šuplíky.
Můžete využít některé z námi připravených rohových kuchyní - vždy se jedná o vzorovou sestavu, její rozměry a složení skříněk lze upravit dle Vašich potřeb.
Případně využijte možnosti objednání jednotlivých skříněk z nabídky moderních kuchyní na míru nebo klasických kuchyní na míru